editorial
(από το τεύχος 1 του" lgbt-Κόκκινο", Ιούνιος 2012)
1948: Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη πάνω από 60 χρόνια πριν, συνυπόγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρωπου.
Με την πράξη αυτή επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαιώματα, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, πίστη, θρησκεία, φύλο, εθνική καταγωγή σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία ή ηλικία.
Άρθρο 1: «Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα»
Άρθρο 2: «κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλεστεί όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα διακήρυξη, χωρίς καμμία απολύτως διάκριση»
Άρθρο 7: «όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν εξίσου δικαίωμα στην προστασία του νόμου, χωρίς καμμία απολύτως διάκριση».
Τα Όργανα των Ηνωμένων Εθνών έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτή η αρχή συμπεριλαμβάνει και τη διάκριση βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η καταπάτηση της αρχής της μη-διάκρισης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του ατόμου και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζουν την ισότητα μεταξύ των ατόμων και το δικαίωμα όλων να μην υπόκεινται σε διακρίσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Ενώ τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) ανήκουν στην ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάθε προσώπου αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητάς του και σχετίζεται με την εγγενή αξιοπρέπεια και αξία, πάραυτα κάθε μέρα παραβιάζονται σε όλο το πλανήτη. Πολλοί ΛΟΑΤ προπηλακίζονται, ξυλοκοπούνται, φυλακίζονται ή και εκτελούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Όσοι θεωρούνται ότι είναι ΛΟΑΤ πέφτουν συχνά θύματα παρενόχλησης, διακρίσεων και σκληρής βίας. Παράλληλα, κάποιοι απ’ αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ , ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή την ταυτότητα φύλου τους, διώκονται από κρατικές αρχές.
Πριν περίπου ένα χρόνο δολοφονήθηκε στην Ουγκάντα, ο David Kato, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων και Τρανσέξουαλ. Η συγκεριμένη χώρα προβλέπει ισόβια κάθειρξη σε όσους τελούν ομοφυλοφιλικό γάμο και διακοπή θεραπείας σε ομοφυλόφιλους πάσχοντες από HIV. Στη Ρωσία 20 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, επανέρχονται και πάλι νόμοι που απαγορεύουν «την προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλοφίλων». Τελευταίο παράδειγμα ο νόμος που υπέγραψε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, με την υποστήριξη της συντηρητικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Απαγορεύονται ακόμα και οι καλλιτεχνικές εκθέσεις , θεατρικά έργα, προβολές ταινιών, η διοργάνωση των Pride!
Απώτερος σκοπός αυτών των τακτικών είναι ο περιορισμός των δικαιώματων όλων όσων έχουν κοινωνική δραστηριότητα, καθώς και η καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας και της γενικότερης κινητικότητας των «από κάτω», της δράσης των πολιτών και συνακόλουθα της απελευθέρωσης της κοινωνίας από την καταπίεση!
Είναι όμως στην «πολιτισμένη» Ευρώπη καλύτερα τα πράγματα;
Άρθρο 21 του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε»: Απαγόρευση Διακρίσεων: Απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
Παρόλα αυτά η ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να μην παρέχει επαρκή προστασία από διακρίσεις, και κατά συνέπεια, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν θύματα διακριτικής συμπεριφοράς σε διάφορους βασικούς τομείς της ζωής τους όπως η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, η στέγαση, η εργασία, η εκπαίδευση και κοινωνική προστασία, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την υιοθέτηση μιας Οδηγίας που θα συμπληρώνει αυτά τα κενά. Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία μπλοκάρεται από χώρες της ΕΕ, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί εναντίον της υιοθέτησής της. Η νέα οδηγία θα διασφάλιζε ίση μεταχείριση για όλους, πέρα από το χώρο της εργασίας, συμπληρώνοντας το κενό στο τρέχον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ κατά των διακρίσεων, καλύπτοντας περιοχές, όπως η θρησκεία και η πίστη, η αναπηρία, η ηλικία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Τα επιχειρήματα της Γερμανίας για το μπλοκάρισμα της οδηγίας, είναι σαθρά αφού ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων σε επίπεδο ΕΕ έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και δεν υπάρχει νομική βάση, ώστε να υιοθετήσει η ΕΕ μια νέα οδηγία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ για τη Φυλετική Ισότητα, το 2000, έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα. Η προτεινόμενη Οδηγία Κατά των Διακρίσεων έχει επίσης σαφή νομική βάση στο άρθρο 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει σαφή εντολή στο Συμβούλιο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Το γεγονός ότι η Γερμανία ήδη προστατεύει τους πολίτες της νομοθετικά από τις διακρίσεις σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ αρνείται να επεκτείνει τέτοια προστασία σε άλλους πολίτες της Ε.Ε καθιστά τη θέση της ακόμα πιο αστήρικτη και προβληματική.
Γενικά θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει φραγμός στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και να ληφθούν σοβαρά υπόψη ζητήματα που αφορούν διεμφυλικά άτομα, όπως:
Να αναγνωριστεί νομικά η μεταβολή φύλου και η τροποποίηση σχετικών επισήμων εγγράφων που σχετίζονται με την καθημερινή τους ζωή, καθώς λειτουργεί ως σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία μετακίνησης των διεμφυλικών, π.χ. σε ταξίδια.
Θα πρέπει να καταργηθούν απαιτήσεις κρατών, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις στειρότητας προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη αναγνώρηση αλλαγής φύλου.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη πρόσβαση των διεμφυλικών ατόμων στην υγειονομική περίθαλψη. Αρκετοί επαγγελματίες στο χώρο της υγείας εκτός του ότι δεν είναι άρτια εκπαιδευμένοι, αρνούνται θεραπεία, κακοποιούν διεμφυλικά άτομα και γενικώς παρουσιάζεται μεγάλο ποσοστό διακριτικής συμπεριφοράς. Παρόμοιες τακτικές πρέπει να απαλειφθούν τελείως και ως προς την αντιμετώπιση των οροθετικών ατόμων στις υπηρεσίες υγείας.
Χρειάζεται να γίνουν άλματα και να δωθεί μεγάλος αγώνας, μέχρι να κατακτήσουμε την ισότητας ως προς τους ΛΟΑΤ, ώστε:
•να εφαρμόζεται στην πράξη η ίση πρόσβαση των ΛΟΑΤ στην εργασία και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε εργοδότες που απολύουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού του εργαζόμενου
•κανένας άνθρωπος να μην κρατείται λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του,
•να καταργηθεί το άρθρο 347 του ΠΚ, για την ποινικοποίηση της ανδρικής πορνείας σε αντίθεση με τη γυναικεία,
•να καταπολεμηθεί ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση, τα βασανιστηρία και άλλη κακομεταχείριση σε βάρος των ΛΟΑΤ και να εξετάζονται δίκαια και αμερόλητα από τη δικαιοσύνη σχετικές καταγγελίες,
•να υπάρξει άρση των εμποδίων στο νόμο, όσων αναζητούν πολιτικό άσυλο στη βάση της δίωξης τους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού,
•να θεσμοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων από τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής, ώστε να μην υπάρχουν στη συνέχεια διακρίσεις στο δικαίωμα στη στέγαση, την κοινωνική ασφάλιση, τα κληρονομικά δικαιώματα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, την υγειονομική περίθαλψη.
Τα κράτη έχουν την υποχρέωση, όχι μόνο να μην είναι ουδέτερα σε τυχόν διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ, αλλά να εντοπίζουν και να κάνουν τα πάντα για την εξάλειψη τους στις κρατικές δομές. Η νομική κατοχύρωση αποτελεί μια ελάχιστη «θωράκιση» των ΛΟΑΤ από την ανισότητα, αφού θα δίνεται έτσι η δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά έως και αποζημιώσεις. Όμως το βασικότερο είναι να καταρριφθεί το τοίχος των προκαταλήψεων και ταμπού, μέσω σωστής διαπαιδαγώγισης και ενημέρωσης.
Το ΚΟΚΚΙΝΟ ευαισθητοποιεί το κοινό μέσω και του νέου περιοδικού του lgbt ΚΟΚΚΙΝΟ. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να καταρρίψει στερεότυπα, προκαταλήψεις, καθώς και φοβίες σε θέματα που μπορεί να νομίζουμε ότι ξέρουμε αλλά δυστυχώς έχουμε διαστρεβλωμένη εικόνα.
Ο λαός έχει μόνο μια ευκαιρία. Να ενωθεί για να μπορέσει σε αυτές τις ιστορικές στιγμές να αντιμετωπίσει τον πραγματικό δυνάστη και αντίπαλό του που είναι το καπιταλιστικό κεφάλαιο.